TORRAS Czekolada gorzka z kawą 75g. Bez cukru, bez glutenu, słodzona maltitolem.
Informacja dla diabetyków: 40g = 1WW*
Składniki:
- substancja słodząca - maltitol,
- miazga kakaowa,
- tłuszcz kakaowy,
- ziarna kawy 4%
- innulina,
- odtłuszczony kakao w proszku,
- emulgator - lecytyna słonecznikowa,
- aromat waniliowy,
- Masa kakaowa min. 52%
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać orzechy, mleko, soję i sezam.
Wartości odżywcze na 100g:
-
wartość energetyczna - 1873 kJ/453 kcal
- białko - 6g
- węglowodany - 47g
- w tym cukry <0,5g
- poliole - 44g
- tłuszcz - 32g
- w tym nasycone kwasy tłuszczowe - 19g
- błonnik - 12g
- sól - 0,07g
Czekolady zawierające Maltitol mogą ze smakiem spożywać zarówno osoby zdrowe oraz aktywne. To również wspaniały deser dla diabetyków, a także dla osób cierpiących na celiakię - ponieważ produkt ten nie zawiera w swoim składzie glutenu. Wersja czekolady gorzkiej z błonnikiem pozwala na delektowanie się nią nawet przez osoby chcące utrzymać zgrabną sylwetkę, bądź odchudzające się.
Zalety Maltitolu:
- Słodkość zbliżona do cukru (sacharozy) - Maltitol jest w 90% tak słodki jak cukier,
- Mniejsza kaloryczność niż cukier (2,1 kcal/gram w porównaniu z 4 kcal/gram cukru),
- Ogranicza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Maltitol jest odporny na bakterie występujące w jamie ustnej, które rozkładają cukry i skrobie uwalniając kwasy, uszkadzając szkliwo zębów,
- Może być stosowany przez diabetyków, gdyż jest wolniej przyswajalny w przewodzie pokarmowym i nie podwyższa zawartości glukozy we krwi oraz poziomu insuliny,
- Działanie prebiotyczne (wspomaga trawienie oraz wytwarzanie kwasu mlekowego).
* szacowana wartość
Producent:
Chocolates Torras S.A.
Ctra. Girona-Benyoles, km 15
17844 Cornellà de Terri
Dystrybutor w Polsce:
MERCATARE
ul. Skawińska 25 lok. 5
31-066 Kraków