TORRAS Czekolada gorzka z orzechami laskowymi 125g. Bez cukru, bez glutenu, słodzona słodzikami - glikozyd stewiowy i erytrytol.
Informacja dla diabetyków: 250g = 1WW*
Składniki:
- miazga kakaowa,
- substancje słodzące: erytrytol i glikozyd stewiowy 0,025%,
- tłuszcz kakaowy,
- orzechy laskowe 10%,
- inulina,
- odtłuszczone kakao w proszku,
- emulgator: lecytyna słonecznikowa,
- naturalny aromat waniliowy,
- Masa kakaowa min. 60%
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać inne orzechy, mleko, soję i sezam.
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna- 1791 kJ /435 kcal
- Białko- 6 g
- Węglowodany- 31 g
- w tym poliole- 27 g
- w tym cukry- 1 g
- Tłuszcze- 39 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 21 g
- Błonnik- 17 g
- Sól- 0,06 g
Zalety Stewii:
- Stewia pozwala na spożywanie słodkich posiłków przez diabetyków. W 2008 roku WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wydała opinię na temat stewii. Na podstawie 16 tygodniowej obserwacji osób chorujących na cukrzycę typu drugiego, spożywających stewię, ustalono, że dawka stewiozydów do 4mg na kilogram masy ciała w ciągu dnia nie wywołuje żadnych objawów ubocznych.
- Spożywanie stewii nie jest ponadto obarczone ryzykiem rozwoju bakterii wywołujących próchnicę zębów.
- Wykorzystanie stewii pozwala na produkcję smacznych, bezpiecznych słodyczy dla chorujących na cukrzycę. Spożywanie, w ograniczonych ilościach, słodyczy z zerową zawartością cukru, zawierających stewię, jest racjonalnym rozwiązaniem. Produkowane są między innymi kremy oraz czekolady ze stewią.
- Czysta stewia pozostawia, wyczuwalny dla części ludzi, delikatny posmak. W celu wyeliminowania posmaku często łączy się stewię z innymi słodzikami, np. erytrolem, w celu wytworzenia zamiennika cukru. Mieszanki takie są bezpieczne dla diabetyków.
* szacowana wartość
Producent:
Chocolates Torras S.A.
Ctra. Girona-Benyoles, km 15
17844 Cornellà de Terri
Dystrybutor w Polsce:
MERCATARE
ul. Skawińska 25 lok. 5
31-066 Kraków