TORRAS Czekolada gorzka z owocami leśnymi 125g. Bez cukru, bez glutenu, słodzona słodzikami - glikozydem stewiowym i erytrytolem.
Informacja dla diabetyków: 200g = 1WW*
Składniki:
- miazga kakaowa,
- substancje słodzące: erytrytol i glikozyd stewiowy 0,026%,
- tłuszcz kakaowy,
- inulina,
- odtłuszczone kakao w proszku,
- liofilizowane owoce leśne 2%
- emulgator: lecytyna słonecznikowa,
- aromaty naturalne: waniliowy i owoce leśne,
- Masa kakaowa min 60%
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać orzechy, mleko, soję i sezam.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna - 1680 kJ / 408 kcal
- Białko - 7,0g
- Tłuszcz - 36g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 22g
- Węglowodany - 34g
- w tym cukry 2g
- w tym poliole - 29g
- Błonnik - 18g
- Sól - 0,09g
Zalety Stewii:
- Stewia pozwala na spożywanie słodkich posiłków przez diabetyków. W 2008 roku WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wydała opinię na temat stewii. Na podstawie 16 tygodniowej obserwacji osób chorujących na cukrzycę typu drugiego, spożywających stewię, ustalono, że dawka stewiozydów do 4mg na kilogram masy ciała w ciągu dnia nie wywołuje żadnych objawów ubocznych.
- Spożywanie stewii nie jest ponadto obarczone ryzykiem rozwoju bakterii wywołujących próchnicę zębów.
- Wykorzystanie stewii pozwala na produkcję smacznych, bezpiecznych słodyczy dla chorujących na cukrzycę. Spożywanie, w ograniczonych ilościach, słodyczy z zerową zawartością cukru, zawierających stewię, jest racjonalnym rozwiązaniem. Produkowane są między innymi kremy oraz czekolady ze stewią.
- Czysta stewia pozostawia, wyczuwalny dla części ludzi, delikatny posmak. W celu wyeliminowania posmaku często łączy się stewię z innymi słodzikami, np. erytrolem, w celu wytworzenia zamiennika cukru. Mieszanki takie są bezpieczne dla diabetyków.
* szacowana wartość
Producent:
Chocolates Torras S.A.
Ctra. Girona-Benyoles, km 15
17844 Cornellà de Terri
Dystrybutor w Polsce:
MERCATARE
ul. Skawińska 25 lok. 5
31-066 Kraków