Erytrytol, zwany również erytrolem, to substancja słodząca pochodzenia roślinnego. Występuje w owocach, nasionach roślin, a także warzywach czy grzybach. Ma delikatnie słodki smak. Erytrytol wyróżnia się niezwykle niskim indeksem glikemicznym (IG=0). Dzięki temu znakomicie redukuje kaloryczność przygotowywanych potraw i jest doskonałym zamiennikiem cukru dla diabetyków (cukrzyków) oraz wszystkich, którzy chcą ograniczyć spożycie cukru w diecie.
Zalety erytrytolu:
Średnia wartość odżywcza w 100g
Dodatkowe informacje:
Zaleca się maksymalne dzienne spożycie do 4 łyżeczek dziennie (10 g). Ze względu na niedojrzałość układu trawiennego erytrytolu nie należy podawać dzieciom do 3. roku życia.
Waga opakowania: 250 gram
Łatwo zrealizujesz zlecenie