Galaretka o smaku cytrynowym 44g
Informacja dla diabetyków: 161g = 1WW*
Galaretka cytrynowa firmy Modus zawierająca cukier trzcinowy nierafinowany i substancję słodzącą z liści stewii.
Produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów ( cukrzyca). Zastosowanie glikozydów stewiolowych (pochodzących ze stewii) pozwoliło obniżyć udział węglowodanów i cukrów. Dzięki temu stworzyliśmy produkt o zmniejszonej o co najmniej 30% wartości energetycznej w porównaniu z większością innych produktów dostępnych na rynku.
Składniki:
- cukier trzcinowy nierafinowany 68,1 %,
- żelatyna wieprzowa,
- suszony koncentrat cytryny 2,3 % (maltodekstryna, koncentrat cytryny),
- regulator kwasowości: kwas cytrynowy,
- aromat,
- substancja słodząca: glikozydy stewiolowe,
- barwnik: kurkumina
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać : gluten, mleko, gorczycę, laktozę, seler oraz soję.
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę i odmierzyć 500 ml ( 2 szklanki )
- Zawartość torebki wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać, w celu rozpuszczenia składników (nie gotować).
- Galaretkę wlać do salaterek i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. W czasie upałów należy wziąć mniej wody i odstawić galaretkę do lodówki. Świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie galaretki.
Masa netto 44 g
Informacja o wartości odżywczej po przyrządzeniu
Składnik |
W 100 g |
W 1 porcji ( około 136 g) |
% RWS** w 100 g |
Wartość energetyczna |
141 kJ/33 kcal |
192 kJ/45 kcal |
2% |
(energia) |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
- |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
|
|
|
Węglowodany |
6,2 g |
8,4 g |
2% |
w tym cukry |
6,1 g |
8,3 g |
7% |
Błonnik |
< 0,5 g |
< 0,5 g |
- |
Białko |
2,1 g |
2,9 g |
4% |
Sól |
0,03 g |
0,04 g |
<1 % |
* szacowana wartość
** Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej ( 8400 kJ/2000 kcal)
Deser w proszku na 500 ml wody. Deser po przygotowaniu można podzielić na 4 porcje.
1 porcja to około 136 g