Ksylitol - cukier brzozowy z Finlandii - opakowanie 500g
Informacja dla diabetyków: 20g = 1WW*
Właściwości:
- jest naturalnym słodzikiem o barwie, konsystencji i smaku cukru,
- zawiera o 40 procent mniej kalorii i o 75 procent mniej węglowodanów od tradycyjnego cukru.
- ma indeks glikemiczny czternastokrotnie niższy niż cukier
- w 100% naturalny produkt wytwarzany z kory brzozowej
- jest powoli przetwarzany w organizmie z minimalnym udziałem insuliny. Dlatego zaleca się jako słodzik bez cukru dla diabetyków i dla wszystkich osób, które poszukują zdrowszego trybu życia.
- powoduje zmniejszenie łaknienia na słodycze
- może z zastąpić cukier do przyrządzania produktów kulinarnych
- FDA (Amerykańska Agencja ds Żywności i Leków) uznało ksylitol za substancję, która nie wywołuje próchnicy.
- JEFCA (organ doradczy WHO i FAO) nie określiło górnej granicy spożycia (ADI – dopuszczalna dzienna dawka), co znaczy, że jest on całkowicie bezpieczny niezależnie od spożywanej ilości dziennej.
- doskonała i zdrowsza alternatywa dla tradycyjnego cukru.
Składniki: 100 % ksylitol
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna - 1008 kJ / 240 kcal
- Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 100 g
- W tym cukry -0 g
- W tym alkohole wielowodorotlenowe - 100 g
- Białko - 0 g
- Sól - 0 g
* szacowana wartość