Ksylitol - cukier brzozowy z Finlandii w postaci pudru
Informacja dla diabetyków: 20g = 1WW*
Właściwości:
- produkt wytwarzany jest z kory brzozowej, jest więc całkowicie naturalny
- konsystencja produktu, jego kolor i smak praktycznie nie różnią się od zwykłego cukru
- jest zdrową alternatywą dla diabetyków oraz osób, które starają się odżywiać zdrowo, czego głównym powodem jest jego łagodne przetwarzanie w organizmie, przy możliwie najmniejszym udziale insuliny
- jego indeks glikemiczny jest ok. 14 razy niższy niż w przypadku zwykłego cukru
- ksylitol zawiera 40% mniej kalorii i 75% mniej węglowodanów niż zwykły cukier
- uznana przez FDA (Amerykańska Agencja ds. Żywności i Leków) za produkt niepowodujący próchnicy
- nie określono górnej granicy spożycia (dopuszczalnej dziennej dawki), co oznacza, że jest to produkt całkowicie bezpieczny
- odzwyczaja organizm od zwykłego cukru, co przekłada się m.in. na zmniejszone łaknienie na słodycze
- jest doskonałym produktem zastępującym cukier podczas gotowania i pieczenia
Składniki:
Wartość odżywcza w 100g:
- Wartość energetyczna - 1008 kJ / 240 kcal
- Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 100 g
- W tym cukry -0 g
- W tym alkohole wielowodorotlenowe - 100 g
- Błonnik - 0 g
- Białko - 0 g
- Sól - 0 g
* szacowana wartość