Zapotrzebowanie zdrowego człowieka na energię, składniki odżywcze i witaminy jest zróżnicowane i bardzo indywidualne. Zależy od wielu czynników takich jak płeć, wiek, stan fizjologiczny, rodzaj wykonywanej pracy, aktywności fizycznej czy warunków klimatycznych. Aby zachować dobry stan zdrowia codzienna dieta powinna być zbilansowana i urozmaicona oraz składać się z różnorodnych produktów spożywczych.
Nieprawidłowy pod względem jakościowym i ilościowym sposób żywienia może powodować niedobory lub nadmiary żywieniowe a w konsekwencji może być przyczyną wielu chorób dietozależnych.
Tabele składu i wartości odżywczej informują w sposób szczegółowy o tym ile energii, białka, tłuszczu, węglowodanów, błonnika, składników mineralnych i witamin zawierają różne produkty lub potrawy, co jest niezbędne przy prawidłowym komponowaniu poszczególnych dań i całodziennych jadłospisów.
Nowe wydanie książki, w podręcznym formacie, przygotowane tak, by łatwiej można było z niej korzystać. Przedstawione w niej dane zostały opracowane w Samodzielnej Pracowni Wartości Odżywczych żywności Instytutu żywności i żywienia im. Prof. Dra Aleksandra Szczygła w Warszawie. Publikacja uzupełniona o nowe produkty i potrawy pomoże diabetykom w ocenie sposobu żywienia pod katem prawidłowości w stosunku do zaleceń żywieniowych, zwłaszcza w sytuacjach, w których ważna jest wartość energetyczna i odżywcza produktów.
Łatwo zrealizujesz zlecenie