TORRAS Czekolada mleczna z migdałami 75g, bez cukru, bez glutenu, słodzona słodzikiem - maltitolem.
Informacja dla diabetyków: 34g = 1WW*
Składniki:
- Substancja słodząca -Maltitol,
- tłuszcz kakaowy,
- mleko pełne w proszku (15%),
- migdały 12%,
- miazga kakaowa,
- emulgator - lecytyna słonecznikowa,
- aromat waniliowy,
- Masa Kakaowa min. 34%
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać inne orzechy, soję i sezam.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna - 2096 kJ / 506 kcal
- Białko - 8g
- Tłuszcz - 370g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 18g
- Węglowodany - 51g
- w tym cukry 60g
- Błonnik - 4g
- Sól - 0,17g
Czekolady zawierające Maltitol mogą ze smakiem spożywać zarówno osoby zdrowe oraz aktywne. To również wspaniały deser dla diabetyków, a także dla osób cierpiących na celiakię - ponieważ produkt ten nie zawiera w swoim składzie glutenu. Wersja czekolady gorzkiej z błonnikiem pozwala na delektowanie się nią nawet przez osoby chcące utrzymać zgrabną sylwetkę, bądź odchudzające się.
Zalety Maltitolu:
- Słodkość zbliżona do cukru (sacharozy) - Maltitol jest w 90% tak słodki jak cukier,
- Mniejsza kaloryczność niż cukier (2,1 kcal/gram w porównaniu z 4 kcal/gram cukru),
- Ogranicza ryzyko wystąpienia próchnicy zębów. Maltitol jest odporny na bakterie występujące w jamie ustnej, które rozkładają cukry i skrobie uwalniając kwasy, uszkadzając szkliwo zębów,
- Może być stosowany przez diabetyków, gdyż jest wolniej przyswajalny w przewodzie pokarmowym i nie podwyższa zawartości glukozy we krwi oraz poziomu insuliny,
- Działanie prebiotyczne (wspomaga trawienie oraz wytwarzanie kwasu mlekowego).
* szacowana wartość
Producent:
Chocolates Torras S.A.
Ctra. Girona-Benyoles, km 15
17844 Cornellà de Terri
Dystrybutor w Polsce:
MERCATARE
ul. Skawińska 25 lok. 5
31-066 Kraków