TORRAS Czekolada mleczna z migdałami 125g. Bez cukru, bez glutenu, słodzona słodzikiem: glikozydem stewiolowym i erytrytol.
Informacja dla diabetyków: 40g = 1WW*
Składniki:
- masło kakaowe,
- mleko w proszku pełne 22,5%,,
- substancje słodzące: erytrytol 11%, glikozyd stewiolowy 0,018%,
- inulina,
- miazga kakaowa,
- migdały 10%,
- odtłuszczone mleko w proszku 9%,
- emulgator: lecytyna słonecznikowa,
- naturalny aromat waniliowy,
- masa kakaowa min. 35%
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać orzechy, soję i sezam.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna: 2116 kJ / 510 kcal
- Białko - 13g
- Węglowodany - 25g
- w tym cukry - 13g
- w tym poliole - 11g
- Tłuszcze - 42g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 23g
- Błonnik 14g
- Sól 0,4g
Zalety Stewii:
- Stewia pozwala na spożywanie słodkich posiłków przez diabetyków. W 2008 roku WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wydała opinię na temat stewii. Na podstawie 16 tygodniowej obserwacji osób chorujących na cukrzycę typu drugiego, spożywających stewię, ustalono, że dawka stewiozydów do 4mg na kilogram masy ciała w ciągu dnia nie wywołuje żadnych objawów ubocznych.
- Spożywanie stewii nie jest ponadto obarczone ryzykiem rozwoju bakterii wywołujących próchnicę zębów.
- Wykorzystanie stewii pozwala na produkcję smacznych, bezpiecznych słodyczy dla chorujących na cukrzycę. Spożywanie, w ograniczonych ilościach, słodyczy z zerową zawartością cukru, zawierających stewię, jest racjonalnym rozwiązaniem. Produkowane są między innymi kremy oraz czekolady ze stewią.
- Czysta stewia pozostawia, wyczuwalny dla części ludzi, delikatny posmak. W celu wyeliminowania posmaku często łączy się stewię z innymi słodzikami, np. erytrolem, w celu wytworzenia zamiennika cukru. Mieszanki takie są bezpieczne dla diabetyków.
* szacowana wartość
Producent:
Chocolates Torras S.A.
Ctra. Girona-Benyoles, km 15
17844 Cornellà de Terri
Dystrybutor w Polsce:
MERCATARE
ul. Skawińska 25 lok. 5
31-066 Kraków