TORRAS Czekolada gorzka z cynamonem 125g. Bez cukru, bez glutenu, słodzona erytrytolem oraz stewią.
Informacja dla diabetyków: 200g = 1WW*
Składniki:
- miazga kakaowa,
- substancje słodzące: erytrytol, glikozyd stewiolowy 0,027%,
- tłuszcz kakaowy,
- inulina,
- odtłuszczone kakao w proszku,
- cynamon 2%,
- emulgator: lecytyna słonecznikowa,
- aromaty (waniliowy i cynamonowy).
- Masa kakaowa min. 60%
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać orzechy, mleko, soję i sezam.
Wartości odżywcze na 100g:
- wartość energetyczna- 1754 kJ/426 kcal
- węglowodany- 34g
- w tym cukry <0,5g
- poliole- 29g
- tłuszcz- 38g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone- 23g
- białko- 7g
- błonnik- 18g
- sól- 0,09g
Zalety Stewii:
- Stewia pozwala na spożywanie słodkich posiłków przez diabetyków. W 2008 roku WHO (Światowa Organizacja Zdrowia) wydała opinię na temat stewii. Na podstawie 16 tygodniowej obserwacji osób chorujących na cukrzycę typu drugiego, spożywających stewię, ustalono, że dawka stewiozydów do 4mg na kilogram masy ciała w ciągu dnia nie wywołuje żadnych objawów ubocznych.
- Spożywanie stewii nie jest ponadto obarczone ryzykiem rozwoju bakterii wywołujących próchnicę zębów.
- Wykorzystanie stewii pozwala na produkcję smacznych, bezpiecznych słodyczy dla chorujących na cukrzycę. Spożywanie, w ograniczonych ilościach, słodyczy z zerową zawartością cukru, zawierających stewię, jest racjonalnym rozwiązaniem. Produkowane są między innymi kremy oraz czekolady ze stewią.
- Czysta stewia pozostawia, wyczuwalny dla części ludzi, delikatny posmak. W celu wyeliminowania posmaku często łączy się stewię z innymi słodzikami, np. erytrolem, w celu wytworzenia zamiennika cukru. Mieszanki takie są bezpieczne dla diabetyków.
* szacowana wartość
Producent:
Chocolates Torras S.A.
Ctra. Girona-Benyoles, km 15
17844 Cornellà de Terri
Dystrybutor w Polsce:
MERCATARE
ul. Skawińska 25 lok. 5
31-066 Kraków