Galaretka o smaku truskawkowym 47g
Informacja dla diabetyków: 161g = 1WW*
Galaretka truskawkowa firmy Modus zawierająca cukier trzcinowy nierafinowany i substancję słodzącą z liści stewii.
Produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów ( cukrzyca).Zastosowanie glikozydów stewiolowych (pochodzących ze stewii ) pozwoliło obniżyć udział węglowodanów i cukrów. Dzięki temu stworzyliśmy produkt o zmniejszonej o co najmniej 30% wartości energetycznej w porównaniu z większością innych produktów dostępnych na rynku.
Składniki:
- cukier trzcinowy nierafinowany 63,8 %,
- żelatyna wieprzowa,
- aromat,
- regulator kwasowości: kwas cytrynowy,
- suszony koncentrat truskawki 2,1 % ( maltodekstryna, zagęszczony sok truskawkowy),
- barwniki: karminy,
- kurkumina
- substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać : gluten, mleko, gorczycę, laktozę, seler oraz soję.
Sposób przygotowania:
- Zagotować wodę i odmierzyć 500 ml (2 szklanki )
- Zawartość torebki wsypać do gorącej wody i dokładnie wymieszać w celu rozpuszczenia składników (nie gotować).
- Galaretkę wlać do salaterek i pozostawić w chłodnym miejscu do stężenia. W czasie upałów należy wziąć mniej wody i odstawić galaretkę do lodówki. Świeże owoce kiwi i ananasa uniemożliwiają żelowanie galaretki.
Masa netto 47 g
Produkt zgłoszony w Urzędzie Patentowym nr zgłoszenia P.407845
Informacja o wartości odżywczej po przyrządzeniu
Składnik |
W 100 g |
W 1 porcji (około 137g) |
% RWS** w 100 g |
Wartość energetyczna (energia_ |
145 kJ/34 kcal |
199 kJ/47 kcal |
2% |
Tłuszcz |
0 g |
0 g |
- |
w tym kwasy tłuszczowe nasycone |
|
|
|
|
0 g |
0 g |
- |
Węglowodany |
6,2 g |
8,5 g |
2% |
w tym cukry |
5,9 g |
8,1 g |
7% |
|
|
|
|
Błonnik |
< 0,5 g |
< 0,5 g |
- |
Białko |
2,3 g |
3,2 g |
5% |
Sól |
0,03 g |
0,04 g |
<1 % |
* szacowana wartość
* Referencyjna wartość spożycia dla przeciętnej osoby dorosłej ( 8400 kJ/2000 kcal)
Deser w proszku na 500 ml wody. Deser po przygotowaniu można podzielić na 4 porcje.
1 porcja to około 137 g