Kisiel o smaku owoców leśnych 49g
Informacja dla diabetyków: 119g = 1WW*
Kisiel firmy Modus zawierający cukier trzcinowy nierafinowany i substancję słodzącą z liści stewii. Produkt rekomendowany przez Polskie Stowarzyszenie Diabetyków.
Produkt specjalnego przeznaczenia żywieniowego dla osób z zaburzeniami metabolizmu węglowodanów ( cukrzyca). Zastosowanie glikozydów stewiolowych (pochodzących ze stewii ) pozwoliło obniżyć udział węglowodanów i cukrów. Dzięki temu stworzyliśmy produkt o zmniejszonej o co najmniej 30% wartości energetycznej w porównaniu z większością innych produktów dostępnych na rynku.
Składniki:
- skrobia modyfikowana,
- cukier trzcinowy nierafinowany 16,3 %,
- malina liofilizowana 3,5 %,
- suszony koncentrat maliny 3 % ( maltodekstryna, zagęszczony sok maliny),
- jeżyna liofilizowana 2,5 %,
- regulator kwasowości : kwas cytrynowy,
- barwnik: karminy,
- czarna jagoda liofilizowana 1 %,
- aromaty,
- błonnik pokarmowy żurawinowy 0,5 %,
- substancja słodząca: glikozydy stewiolowe.
Informacja alergiczna: Produkt może zawierać : gluten, mleko, gorczycę, laktozę, seler oraz soję.
Wartość odżywcza w 100g produktu:
- Wartość energetyczna - 150 kJ / 35 kcal
- Tłuszcz - 0 g
- w tym kwasy tłuszczowe nasycone - 0 g
- Węglowodany - 8,4 g
- w tym cukry - 2 g
- Błonnik <0,5 g
- Białko - 0,4 g
- Sól - 0,011 g
Sposób przygotowania:
- Z 0,5 litra zimnej wody odlać 0,5 szklanki wsypać do niej zawartość torebki i dokładnie wymieszać. Pozostałą wodę zagotować.
- Do gotującej się wody wlać rozrobiony proszek, ciągle mieszając. Od momentu zagotowania gotować jeszcze około 0,5 minuty.
- Gotowy kisiel wlać do salaterek, nie mieszać .
Masa netto 49 g
* szacowana wartość
Produkt zgłoszony w Urzędzie Patentowym nr zgłoszenia P.407843