Dziedzina: Żywienie
Autorzy: Beata Przygoda, Hanna Kunachowicz, Krystyna Iwanow, Irena Nadolna
Wydawnictwo: Wydawnictwo Lekarskie PZWL
Stron: 276
ISBN: 9788320041484
Rok wydania: 2015
Wydanie: 1 - 3 dodruk
Oprawa: miękka
Indeks glikemiczny to wskaźnik zawartości cukru w produkcie węglowodanowym. Wartość IG, określa wzrost glukozy we krwi, po spożyciu danego produktu. Dzięki tej informacji, możemy wybierać produkty o niskiej wartości IG i ograniczyć poziom glukozy we krwi. W profilaktyce tych chorób związanych z zaburzeniami przemiany materii, takich jak: nadwaga i otyŁość, cukrzyca, miażdżyca, choroby układu sercowo-naczyniowego, czy nowotwory ważna jest znajomość danych zarówno dotyczących udziału węglowodanów w prawidłowym żywieniu na tle zalecanych norm spożycia, jak i znaczenia w zaburzeniach przemiany materii związanych z ich nadmiarem lub niedoborem w diecie.
Niniejszy poradnik zawiera indeksy glikemiczne i inne wartości odżywcze najczęściej spożywanych produktów. Jest niezbędną pozycją w kuchni każdego diabetyka, ale też będzie nieoceniony dla wszystkich, którzy chcą dbać o prawidłowo zbilansowaną dietę.
Łatwo zrealizujesz zlecenie